Az SVG használatának jelentősége a webdesign fejlesztésben

Mi az SVG?

Az SVG egy kétdimenziós vektorgrafikus nyelv XML-ben. Segítségével XML és Javascript használatával hozhatunk létre webes grafikákat.

Mik az SVG előnyei?

Az SVG a hagyományos formátumokkal (GIF, JPEG, PNG) ellentétben nem pixeleket használ, hanem vektorokat. E vektoroknak köszönhetően a megjeleníteni kívánt kép minősége romlás nélkül nagyítható és megjeleníthető a nagyobb kijelző méreteken is. További előnye, hogy weboldalunk kódjába beillesztve nincs szükség HTTP lekérésre ami lassítaná oldalunk sebességét, valamint a hagyományos képméreteknél jóval kisebb mérettel rendelkezik.

Hol használhatjuk egy weboldalunkon belül?

Számos olyan elemet készíthetünk a fent említett vektorgrafikus nyelv segítségével, melyek az oldalunk illusztrálására használhatunk fel. Főleg a logók, háttérminták, illetve ikonok megjelenítésére használatosak. Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a webes fejlesztők körében a könnyű használhatóságuk miatt, az idei trend is ezt fogja tükrözni a szakértők szerint.

Mely programokkal hozhatjuk létre képeinket?

Fájlainkat akár egy egyszerű szövegszerkesztővel is létrehozhatjuk mert mint említettem XML alapúak. Vannak külön SVG rajzoló programok, ilyen az Inkscape, de én személy szerint az Adobe Illustrator-t szoktam használni erre a célra. Számomra ez a kézenfekvő megoldás, mert grafikai tervezést főleg ebben végzek és egy egyszerű Mentés másként opcióval könnyen le tudom generálni a szükséges kódot.

További információkat és Tutorial-t az alábbi linken talál angol nyelven.

https://www.w3schools.com/graphics/svg_intro.asp