Keresőoptimalizálási tippek kezdőknek (SEO)

Mi is az a keresőoptimalizlálás (SEO)?

A SEO jelentése angolul Search Engine Optimization azaz keresőoptimalizálás. A dolog lényege, hogy egy bizonyos szóra, vagy kifejezésre az oldalad a keresési lista legmagasabb pontjára kerüljön. A SEO segítségével termékeinket, szolgáltatásainkat tudjuk előkelő helyre rangsorolni a keresőkben, így szerezve minél több ügyfelet magunknak.

Mindenki szeretne a kereső oldalak találati listájának az élére kerülni, de mint tudjuk ez egy igazán kemény feladatnak bizonyul bizonyos ágazatokban. Minél több a konkurencia, annál nehezebb a hőn áhított első oldalra felkerülnünk. Ha betartjuk az alábbi tippeket, akkor jó eséllyel kerülünk a fent említett lista közelébe. Elsőként a Meta Tag-ekkel fogunk megismerkedni.

Egy nő keresőoptimalizálást végez a számítógépén
Keresőoptimalizálás

Meta Tag

Ennek az eszköznek a segítségével a html oldalunkba ágyazhatóak az oldalunk legfontosabb információi, melyet a keresők (Google, Bing, stb.) először látnak amikor meglátogatják és feltérképezik weboldalunkat. Több fajta Meta Tag is található egy bizonyos oldalon belül, melyekből a legfontosabbakat próbálom bemutatni nektek.

Title Tag <title>

Tulajdonképpen nem meta tag, de mindenképp meg kell említeni, mert ez az oldal egyik legfontosabb eleme. Az oldal címét tudjuk megadni a segítségével, a Google találati listájában ez jelenik meg címként. Minden oldalhoz más és más címet kell megadni, ami az adott oldalra leginkább jellemző és kifejező.

<title>Keresőoptimalizálási tippek kezdőknek 1. rész.</title>

Description Meta Tag

Az oldal rövid leírását tartalmazza. Itt tudjuk megadni például, hogy mivel foglalkozik az oldalunk. Az ide beírt szöveg jelenik meg a Google találati listájában a cím alatt.

<meta name="description" content="Keresőoptimalizálási tippek kezdőknek. A Meta Tag-ek ismertetése és egyéb hasznos tudnivalók.">

Keywords Meta Tag

Ebben a részben adhatjuk meg az oldalunkhoz tartozó kulcsszavakat, melyekre a keresőprogramok találnak rá. Fontos, hogy mindig az adott oldalhoz releváns kulcsszavakat használjunk. Lehetőség szerint minimum 5, de maximum 10 keresőszót használjunk.

<meta name="keywords" content="SEo,Keresőoptimalizálás,Tippek,Blog,Google,kereső,meta tag,keyword,találat,lista">

Author Meta Tag

Az oldal szerzőjének a nevét lehet megadni ezzel a sorral.

<meta name="author" content="Kósa Tibor">

Viewport Meta Tag

A mobil eszközök elterjedésének köszönhetően ma már minden oldalban megtalálható a Viewport Meta Tag is. E Tag segítségével tudjuk weboldalunkat a kisebb kijelzővel rendelkező eszközökön is rendesen megjeleníteni.

<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">

Robots Meta Tag

A keresőrobotoknak tudunk utasítást adni vele, jelen esetben arra, hogy indexxelje és kövesse az oldalon található linkeket.

<meta name="robots" content="index, follow">

Mint említettem csak a legfontosabbakat próbáltam bemutatni ebben a bejegyzésben nektek, aki kíváncsi a többire is, az ne legyen rest felkeresni a W3Schools Online oldalát.

Következő keresőoptimalizálással kapcsolatos bejegyzésemben a Facebook-os Meta Tag-ekkel fogunk foglalkozni, az Open Graph-fal.